logo
logo

© All rights reserved

De man van Yves De Brabander

by Thijs Demeulemeester - Nov 2006

 

 

Deze maand verscheen Visions - Contemporary Male Photography, een liefdesverklaring aan het mannelijke lichaam, van ruim zestig fotografen. De Antwerpse fotograaf Yves De Brabander (30) is de enige Belg in het gezelschap. De Brabander schoot in eigen land al campagnes voor onder meer Sensoa, maar is vooral succesvol in de Verenigde Staten en Duitsland.

 

Volgens uitgeverij Bruno Gmünder behoort u tot de wereldtop.
Het is een hele eer om tussen alle hedendaagse mannenfotografen te staan. Het boek is heel divers: van rauw en expliciet tot teder en subtiel. Mijn stijl is sober en natuurlijk: ik portretteer jongens op quasi onbewaakte momenten bij alledaagse handelingen.

Belgische braafheid?
Op mijn foto's zijn haast nooit geslachtsdelen te zien. Ik laat veel aan de suggestie over, dat is stukken opwindender. Maar inderdaad: in Amerika, Duitsland of Scandinavië is men veel expliciter. Mannennaakt is bij ons nog taboe. Belgen zijn preuts, het zit in onze katholieke genen.

Kunnen fotografen dat taboe doorbreken?
Weet je, zelfs als ik campagnefoto's maak voor Sensoa, wordt over elk beeld eindeloos vergaderd of het al dat niet te pornografisch is. We hebben nog een lange weg te gaan, dat merk ik elke dag.

Uw vermelding is een stap in de goede richting?
Zeker, al zal ik er in ons land niet veel nieuwe opdrachten mee winnen. Ik merk wel dat mijn website drukker bezocht wordt. Laatst had ik bezoekers uit Libanon en Saudi-Arabië - fantastisch toch?

selfportrait in antwerp studio
Selfportrait in Antwerp studio. 2020
at work in antwerp studio
At work in Antwerp studio. 2020